Quantcast
Channel: Nya Åland » Nyheter
Viewing all 1238 articles
Browse latest View live

Landskapet säger upp färjanställda

$
0
0

2182049

Fyra av sammanlagt 27 anställda på södra linjen sägs upp.

Det meddelar landskapsregeringen.
Nordic Jetline tog i måndags över driften på södra linjen vilket innebär att de anställda inte längre har landskapet som arbetsgivare. Det innebär också att fyra personer fick meddelande om uppsägning i går.

– Av totalt tjugosju tillsvidare anställda på södra linjen har sex personer valt att säga upp sig själva mot en omställningsersättning. Sex personer endera arbetsprövar eller är tjänstlediga för att pröva på annat arbete. För ytterligare sju personer nås en pensionslösning, medan fyra har omplacerats till vakanta tjänster, skriver landskapet i ett pressmeddelande.

Omställningsersättning betyder att man utöver lönen för en sex månaders uppsägningstid har rätt till extra lön under en till tre månader beroende på hur länge man har varit anställd.

Också de fyra som sägs upp har ännu möjlighet att välja det alternativet som dessutom innebär att man kan sluta jobba för landskapet omedelbart.

Läs mer i morgondagens Nya Åland!

 

Kommunerna drabbas hårt av sparplanerna

$
0
0

2181958

1,5 miljoner euro mindre i landskapsandelar till kommunerna under 2017 och sammanlagt 4 miljoner mindre i det nya systemet som träder i kraft 2018.

Den förvarningen fick kommunerna av finansminister Mats Perämaa i måndags.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) träffade kommunernas representanter i måndags för att informera om ändringar i landskapsandelssystemet. Systemet påverkas av de sparplaner som landskapsregeringen har, det så kallade hållbarhetsgapet, på 20 miljoner euro, som ska täckas upp.

– I de planerna ingår att landskapsandelarna för 2017 minskar med 1,5 miljoner euro, säger minister Perämaa till Nya Åland.

När det nya landskapsandelssystemet träder i kraft den 1 januari 2018 är planen att summan ska vara 4 miljoner euro lägre än i dagsläget. Då är nästa års inbesparing inräknad.

– De här inbesparingarna sker inom ramen för det nuvarande systemet.

Vad sade kommunerna om detta?


– Mötet var inte till för att höra vad kommunerna anser. Det var ett möte för att informera om de planer vi har.

Så det är ingen förhandlingsfråga?


– Jo, absolut. När vi har ett konkret förslag för nästa budget, tilläggsbudget och lagförslag. Men jag ser det som skäligt och rimligt att kommunerna redan nu får besked om hur planerna ligger.

Är det några särskilda kommuner som kommer att drabbas?


– Nej, det finns ingen sådan utgångspunkt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Sjöbevakningen bryter isränna

$
0
0

Den som vistas ute på isen runt Mariehamn bör se upp idag. Sjöbevakningen kommer nämligen att öppna en isränna mellan Järsö/ Nåtö-bron och Lemströms kanal under dagen.  Allmänheten varnas för den öppnade isrännan.

Mycket fler lediga jobb

$
0
0

– Antalet lediga platser var i januari 419 stycken (inklusive 278 sommarjobb och två platser utanför Åland), och det är hela 110 platser mer än jämfört med situationen ett år tidigare, skriver Åsub som har sammanställt situationen på den åländska arbetsmarknaden januari 2016.

Statistiken visar att arbetslösheten minskar på hela Åland, den var 4 procent nu i januari mot 4,4 för ett år sedan. Flest personer utan jobb finns i Brändö, 6 procent, medan Sottunga inte har någon arbetslös alls.

I januari 2015 var 7,2 procent av ungdomar under 25 år arbetslösa, motsvarande procent i år är 5,8. Också arbetslösheten bland 55 år fyllda har minskat något. (tt-s)

Nytt språkråd för Åland

$
0
0

Landskapsregeringen har utsett ett nytt språkråd. Språkrådet fungerar som landskapsregeringens referensgrupp i språkärenden i syfte att trygga och slå vakt om det svenska språkets ställning på Åland. Språkrådet leds av lantrådet och medlemmar är representanter från landskapets förvaltning, kommunerna, staten, näringslivet, vårdsektorn och utbildningssektorn.

I det nytillsatta språkrådet sitter lantråd Katrin Sjögren (Lib) ordförande, chefsjurist Sören Silverström, byråchef Stina Colérus, Ålands näringslivs vd Anders Ekström, ÅHS:s förvaltningssekreterare Anita Husell-Karlström, landshövding Peter Lindbäck, Finströms kommundirektör Erik Brunström.

Som sekreterare för Språkrådet fungerar integrationssamordnare Johanna Fogelström-Duns. (ns)

Nu börjar kampen om Tall Ships Race

$
0
0

2181901

– Vi har relativt goda chanser att få hit Tall Ships Race 2021.

Den bedömningen gör Mariehamns lobbyister.
Det finns ett beslut i stadsstyrelsen om att Mariehamn skall försöka att än en gång bli en målhamn i den stora internationella kappseglingen Tall Ships Race.

Det beslutet hade kanslichef Emma Dahlén och ‎näringslivsutvecklare Terese Flöjt med sig i bagaget då de i slutet av förra veckan var på organisationens årliga konferens i staden Quebec i Kanada.

– Stadsstyrelsen hade 2023 som mål men eftersom tävlingen kommer att arrangeras i Östersjön år 2021 får vi sikta in oss på det i stället, säger Dahlén.

Det har stor betydelse för näringslivet, i synnerhet för turismen, att utses till en av tävlingens målhamnar. Många städer kämpar om positionen men Dahlén bedömer ändå Mariehamn har ganska goda chanser att lyckas.

– Vi kan naturligtvis inte uppbåda lika höga besökarsiffror som större städer men jag tror ändå att vi har en chans bara de bestämmer sig för att komma till norra Östersjön.

Ålands trumfkort är segelfartygsepoken och det kortet är enligt både Dahlén och Flöjt riktigt stort.

– Vi fick ett jättepositivt bemötande.

Terese Flöjt berättar att en hon pratade med först inte kunde placera Mariehamn på kartan. Då staden presenterades som segelfartygsredaren Gustaf Eriksons hemort var det inte längre några problem.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Ytterligare isränna bryts

$
0
0

Sjöbevakningen i Mariehamn informerar om att en ytterligare  isränna kommer att öppnas  under förmiddagen i närheten av Mariehamn. Den nya rännan sträcker sig från Hönskobbarna söder om Mariehamn in mot farleden mot Järsö bron.

 

Nya Åland har tidigare meddelat att Sjöbevakningen öppnar en isränna mellan Järsö/ Nåtö-bron och Lemströms kanal under dagen.

Allmänheten varnas för de öppnade isrännorna.

Alandia Tug tar över Åva-Jurmolinjen

$
0
0

2182029

Alandia Tug Ab, hade det förmånligaste anbudet för driften på linjen Åva-Jurmo i Brändö.
Alandia Tug Ab, med hemort Lemland, blir det bolag som sköter driften av färjtrafiken mellan Åva och Jurmo i Brändö under åren 2016–2020 med start den 1 september i år.

Anbudet låg på drygt 1,5 miljoner euro och var det förmånligaste.

Kim Karlsson, vd vid Alandia Tug Ab, berättar att han skött trafiken mellan Järsö och Björkö i Lemland i fyra års tid.

– Jag har också jobbat på landskapsfärjorna och har två bogserbåtar.

Blir det till att anställa fler nu?


– Ja, det handlar om 4–5 personer som behövs på linjen. Men jag måste först fråga dem som jobbar med den tidigare entreprenören.

Kim Karlsson har också fått många förfrågningar om jobb efter att nyheten om driftsentreprenaden kom ut.

Under de tre senaste åren har driften på linjen skötts av Pikisbolaget Sundqvist investment.

Djurmo Trafik Ab hade också lämnat in anbud, men anbudet var bristfälligt och uteslöts ur upphandlingen.

Efter att besvärstiden på 30 dagar gått ut blir de andra anbuden offentliga.

Orkla samarbetsförhandlar

$
0
0

2182339

Orkla Confectionery & Snacks Finland inleder samarbetsförhandlingar, meddelar vd Pasi Flinkman i ett pressmeddelande.

Samarbetsförhandlingarna berör bolagets alla anställda på Chipsfabriken i Saltvik samt personalen inom marknadsföring och försäljning i Vanda. Samarbetsförhandlingarna inleds nästa vecka och beräknas pågå i minst sex veckor.

Christer Söderström, fabrikschef på Chips i Saltvik, berättar att personalen informerades tidigare i dag.

-Jag kan tyvärr inte säga mera nu utan hänvisar till vd Pasi Flinkman för närmare information, säger han.

Samarbetsförhandlingarna berör cirka 107 arbetstagare på Åland.

Så här lyder pressmeddelandet:

”Orkla Confectionery & Snacks Finland ser över sin produktionsstruktur och inleder samarbetsförhandlingar

Orkla-koncernen vill säkerställa sin framtida konkurrenskraft och ser därför över sin produktionsstruktur. Inom ramen för detta inleder Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab samarbetsförhandlingar som berör bolagets alla anställda på Åland samt personalen inom marknadsföring och försäljning i Vanda.

Som en del av Orklas strategi som Nordens ledande varumärkesleverantör inom dagligvaruhandeln granskar koncernen sina produktionsanläggningar och sin verksamhetseffektivitet ur ett övergripande perspektiv som är oberoende av landsgränser.

– Vi har för närvarande flera fabriker med jämförbar teknik. På grund av överlappningar är en alltför stor del av kapitalet bunden till underhåll av produktionslinjer och -anläggningar. Vi måste kunna styra mer resurser till tillväxt och innovation i framtiden. För att kunna trygga vår konkurrenskraft på lång sikt är vi tvungna att se över koncernens produktionsstruktur och fabriksnätverk, säger Pasi Flinkman, vd för Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab.

Som en del av denna granskning ser Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab över sin tillverkning av snacks och frysvaror och inleder samarbetsförhandlingar med bolagets samtliga anställda på Åland och personalen inom försäljning och marknadsföring i Vanda. Samarbetsförhandlingarna inleds nästa vecka och beräknas pågå i minst sex veckor.”

 

”Hela Åland behöver Chipsfabriken”

$
0
0

2182341

Åländsk Centers ordförande Jörgen Pettersson var snabbt ute med ett uttalande om Orklas besked om samarbetsförhandlingar.

Så här skriver Pettersson:

”Beskedet att Orkla inleder samarbetsförhandlingar med de anställda på Chipsfabriken i Haraldsby berör i förlängningen hela Åland. Förutom de direkta arbetsplatserna i fabriken och bland jordbrukarna är kringeffekterna betydande. Åkerier, rederier, verkstäder och entreprenörer är några exempel på underleverantörer som är beroende av Chipsfabriken för sin verksamhet.

Mot denna bakgrund är det av yttersta vikt att alla berörda inklusive Ålands landskapsregering gör en grundlig genomgång över vad som kan göras för att hjälpa fabriken med förutsättningar för att skapa ännu större effektivitet i hela kedjan från jordbrukare till chipskonsument. Åländska Chips är ett resultat av idogt arbete och kreativa idéer. Nu måste hela Åland och alla inblandade samarbeta för att säkra Haraldsbyfabrikens framtid.”

Vd lämnar Dahlmans

$
0
0

Åsa

Vd Åsa Dahlman slutar på Dahlmans.
Så här sägs i ett pressmeddelande:

”Vår VD Åsa Dahlman har efter 13 år inom bolaget beslutat sig för gå vidare till nya utmaningar och kommer att lämna oss till sommaren.

Åsa har utfört ett mycket förtjänstfullt och uppskattat jobb hos oss och vi beklagar men respekterar hennes beslut.

Vi startar nu rekryteringen av hennes efterträdare.

Mariehamn 03.02.2016

WJ Dahlman Ab

styrelsen”

Styrelseordförande Johan Dahlman skriver i ett följebrev:

”Beslutet är hennes eget och det finns ingen dramatik i det hela. Hon lämnar ett välskött, lönsamt och ekonomiskt starkt bolag efter sig.

Dahlmans ägs uteslutande av släktingar till grundaren W J Dahlman /.../ Vi har nu inlett processen med att söka en efterträdare.”

”Katastrof för Åland om Chipsen försvinner”

$
0
0

2182346

Riksdagsledamot Mats Löfström har gett följande uttalande:
”Orkla inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen i Chipsens fabrik i Haraldsby.

Det skulle vara en katastrof för det åländska samhället om Chipsen skulle läggas ned. Inte bara för de drygt 100 anställda och deras anhöriga utan också med tanke på alla skatter, de åländska potatisodlarna och livsmedelsklustret samt Transmar och transportsektorn inkluderande sjöfarten.

Inget beslutat är fattat men nu behöver vi tillsammans göra insatser för att Orkla fortsättningsvis ser att fabriken har en ljus framtid på Åland. Jag kommer från min plattform i riksdagen noga analysera vad jag kan göra och göra allt som är möjligt i den här saken.

Det är i hela landets intresse att Orkla fortsätter med chipsproduktion i Finland – på Åland.”

Mats Löfström besöker fabriken i Haraldsby på måndag för att bland att träffa ledningen.

”Chipsfabriken kan flyttas”

$
0
0

2182393

– Hela produktionen i chipsfabriken i Haraldsby kan flyttas till en annan anläggning, det är ett av alternativen, säger Pasi Flinkman, vd för Orkla till Åland Radio.

Nya Åland har fått intervjutid med Pasi Flinkman kl 15.30 i dag och återkommer.

Orklas vd: ”För tidigt att spekulera”

”Allt började med att jag ville ha kor”

$
0
0

2182082

Mattas gårdsmejeri har börjat tillverkningen på allvar.

I början var det inte självklart att det skulle bli ett mejeri. Men närheten till djuren fick dem att tänka om.
I Sund Finby finns Mattas Gårdsmejeri. Mattas är också namnet på gården där Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson och deras dotter Vendla bor. Förutom människorna på gården finns här också fyra mjölkkor, tre kvigor, en stut och fyra kalvar.

– Allting började egentligen med att jag ville ha kor, säger Jennifer Sundman.

Både Sundman och Mattsson är utbildade agronomer. Sundman har tidigare jobbar mycket som avbytare och när det blev tal om eget hade de två alternativ.

– Vi hade planer ganska långt på en gård med robotanläggning men beslutade oss för att satsa på egen förädling istället, säger Mattsson

Att det blev så berodde mycket på att närheten till djuren är viktigt för paret.

Deras mjölkgård är helt ekologisk, än så länge den enda sådana på Åland, men de har också konventionellt jordbruk med spannmål, potatis och lök. För tillfället är det de fyra mjölkkorna som står för råmaterialet till mejeriets produkter.

Mejeriet som står på gården blev klart i oktober. I november började de göra de första produkterna, bland annat youghurt och salladsost. De har även hårdost och mögelost på lagring och vet inte ännu hur sluresultatet kommer att smaka.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

”Chocktillstånd” i fabriken

$
0
0

2182565

Det är dystert i chipsfabriken i Haraldsby.

Men tyst, ingen vill prata.
Nyheten om samarbetsförhandlingarna slog ner som en bomb bland de anställda i Haraldsby. Men ingen av de anställda som nya Åland kontaktar vill prata om situationen. Alla, till och med, förtroendeman Matti Enqvist, hänvisar till bolagets vd Pasi Flinkman.

– Jag kan inte kommentera något, säger Enqvist då Nya Åland frågar om beskedet om samarbetsförhandlingar var väntat eller om der en överraskning.

Hur är stämningen bland de anställda?


– Jag kan inte kommentera. Bara att jag själv mår helt OK.

Fabrikschefen Christer Söderström säger att man kommit överens om att alla skall hänvisa massmedia till Flinkman i alla sakfrågor.

Kan du åtminstone beskriva hur stämningen är i fabriken i dag?


– Det är chocktillstånd. Alla funderar förstås som alltid inför samarbetsförhandlingar.

 

Brand vid daghem i kväll

$
0
0

2182692

Strax före klockan 21 i kväll upptäcktes lågor utanför Nyängens daghem i Mariehamn.

Brandkåren fick snabbt elden under kontroll.
Av en ännu okänd anledning började att plastkärl vid Nyängens daghem vid Ålandsplan i Mariehamn brinna.

– Det var ett par meter höga lågor, berättar Nya Ålands redigerare Fredric Häggblom som blev ögonvittne till händelsen.

– Polisen kom först till platsen och sedan Räddningsverket med brandbilar och ambulans. Branden släcktes omedelbart.

– Det var ett plastkärl som stod utanför daghemmet som brann. Det var nära ett skärmtak men taket hann inte fatta eld, säger brandmästare Krister Koskinen som förde befälet.

– Byggnaden är helt intakt.

Räddningsuppdraget, där också Strandnäs FBK deltog, kunde avslutas redan kvart över nio. Nu blir det polisens sak att utreda vad som egentligen orsakade branden.

– Vi kan i det här skedet inte säga om det handlar om anlagd brand eller inte, sade polisens fältchef Stefan Andersson klockan 21.30.

 

Stor oro bland potatisodlarna

$
0
0

2182547

Många jordbrukare drabbas om fabriken i Haraldsby läggs ner

– Det här har varit ett skräckscenario sedan Chipsens aktier såldes, säger producentförbundsbasen Henry Lindström.
– Många potatisodlare på Åland är oroliga i dag, säger Henry Lindström, vd för Ålands producentförbund.

– Om fabriken skulle försvinna kan chipsproduktionen hamna så långt från Åland att det inte är intressant att exportera potatis. Vad skall producenterna göra då? Vi har odlare som är beroende av potatisodlingen och som har investerat i både kunskap och maskiner för att få så bra skördar som möjligt.

Orkla uppger att Haraldsbyfabriken har ett 60-tal potatisleverantörer som årligen levererar mellan 25 000 och 30 000 ton knölar. Att som jordbrukare bara ställa om och börja odla något annat är lättare sagt än gjort.

– Varje produktionsgren ställer sina krav. Att börja odla något annat kan kräva att man måste inhämta ny kunskap och kanske investera i nya maskiner. Man kanske inte heller har lämpliga marker. Det skulle också bli en stor omställning mot bakgrunden att sockerbetsodlingen försvunnit på Åland. Det hade varit ett alternativ. Nu finns det risk för att också potatisproduktionen försvinner.

Lindström betonar att det inte bara är jordbruket som drabbas om chipstillverkningen läggs ner.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!
Viewing all 1238 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>